Κοινωνικά Θέματα.


2/10/2011

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ

( ΧΟΡΗΓΟΣ    ΕΥΡΗΚΑ )

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

 ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 70 ΕΤΩΝ
(που δεν έχουν κάνει μαστογραφία για ένα έτος και δεν έχουν χειρουργηθεί στον μαστό)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Κ.Υ ΑΝΔΡΟΥ 
Πληροφορίες:             22823 60000 begin_of_the_skype_highlighting            22823 60000      end_of_the_skype_highlighting      

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ (ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ)    
ΑΝΔΡΟΣ στο Κέντρο Υγείας
9/10/2011&10/10/2011 ( ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ ) από 9πμ έως 13 μμ

ΜΠΑΤΣΙ στο Περιφερειακό Ιατρείο.
8/10/2011 (ΣΑΒΒΑΤΟ ) από 13μμ έως 17 μμ

ΚΟΡΘΙ στο Περιφερειακό Ιατρείο
11/10/2011 ( ΤΡΙΤΗ ) από 11πμ έως 15 μμ

       ΧΟΡΗΓΟΙ: KYCLADES FAST FERRIES F/B THEOLOGOS P.- ΕΛΛΗ ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗ –                   
           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΔΙΝΟΥ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΔΟΥΡΗΣ







''ΑΙΜΑ'' ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Ο Σύλλογος του Αλαδινού, στηρίζει τις προσπάθειες όσων προσπαθούν, να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία, σε αυτή την κοινωνική υποχρέωση προς όλους, ακόμη και των οικείων.
J.P




Η υπάρχουσα κατάσταση στο θέμα της αιμοδοσίας στη χώρα μας, μαρτυρά πως οι Έλληνες δεν είναι ενημερωμένοι για την αναγκαιότητα της προνοητικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό δυσχεραίνει την κάλυψη των εθνικών αναγκών σε αίμα, οι οποίες αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

      Χρειαζόμαστε στη χώρα μας ετησίως περίπου 650.000 μονάδες αίματος για να καλύψουμε τις ανάγκες των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων, των πασχόντων από  μεσογειακή αναιμία, των νοσηλευόμενων ασθενών που αιμορραγούν,των εγκαυματιών,των χειρουργικών επεμβάσεων - εκτάκτων και μη-, αιματολογικών ασθενών ( λευχαιμικών-αιμορροφιλικών κλπ.)
     Το ιδανικό στο όποιο κάθε χώρα πρέπει να φιλοδοξεί να φτάσει, είναι το 6 % του πληθυσμού να γίνουν εθελοντές αιμοδότες με αλτρουιστικά κίνητρα,  με στόχο τη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων ασφαλούς αίματος. Οι εθελοντές αιμοδότες διέπονται από αίσθημα αγάπης, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης προκειμένου να βοηθήσουν έναν άγνωστο συνάνθρωπο που πάσχει.
   Η προσφορά  αίματος είναι ανώδυνη, διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας ,το υλικό που χρησιμοποιείται είναι αποστειρωμένο και μιας χρήσεως, ο φόβος είναι απλά αδικαιολόγητος.
     Σε κάθε αιμοδοσία η προσφορά αίματος είναι 450ml –  ποσότητα ίση με το 1/10 - 1/13 του ολικού αίματος, που ανέρχεται στα 5 – lt στον ανθρώπινο οργανισμό. Το προσφερόμενο αίμα αντικαθίσταται στο μεν πλάσμα σε λίγη ώρα μετά την αιμοδοσία, στα δε έμμορφα στοιχεία στις 20 επόμενες μέρες .
Για να επαναληφθεί η αιμοδοσία θα πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός τριμήνου.

 Διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία, με το φόβο μήπως επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας του αιμοδότη ή μήπως μεταβιβαστεί με τη μετάγγιση ένα νόσημα στο δέκτη.
     Το αίμα μετά την αιμοδοσία εξετάζεται για ομάδα και  Rhesus, ηπατίτιδες, σύφιλη και AIDS.  Για τα αποτελέσματα ενημερώνεται εμπιστευτικά και μόνο ο ίδιος ο αιμοδότης.
     Μετά την αιμοληψία συνιστάται στον αιμοδότη να πιει μια πορτοκαλάδα και να πάρει ένα ελαφρύ γεύμα, να μην αποχωρήσει από το σημείο αιμοληψίας πριν το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό και να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει την πρώτη επόμενη ώρα, κυρίως αν αιμοδοτεί για πρώτη φορά, όπως και να αποφύγει έντονες δραστηριότητες την ημέρα της αιμοδοσίας.
    Ο αιμοδότης « δικαιούται » αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής του ανάγκης, δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις σε περίπτωση προσωπικής του ασθένειας.
Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σωθεί ένας συγγενής ή φίλος, δε λύνει το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα κοστίζει:
Οικονομικά, λόγω των αναβολών των χειρουργικών επεμβάσεων, της υπομετάγγισης των νοσηλευόμενων ασθενών και της παράτασης του χρόνου νοσηλείας, ψυχικά, γιατί απογοητεύει τον πάσχοντα και δημιουργεί άγχος στις υπηρεσίες αιμοδοσίας και κοινωνικά γιατί δίνει μια θλιβερή εικόνα της κοινωνικής πρόνοιας προς τα έξω.
       Υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι. Κάθε δυο δευτερόλεπτα, κάποιος χρειάζεται αίμα. Σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, θα χρειαστεί αίμα  προκειμένου να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα υγείας του.
          
    Φιλανθρωπία, επιτακτικό καθήκον ή ηθικό χρέος, όπως και να το δει κανείς,  αδιαμφισβήτητα το αίμα είναι πηγή ζωής και ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, ούτε πωλείται , ούτε αγοράζεται. Μόνο  προσφέρεται από τον ένα συνάνθρωπο για τον άλλο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.
    Δεν πρέπει κάνεις να αποκλείει τον εαυτό του – μόνος του – από  την αιμοδοσία προφασιζόμενος προβλήματα υγείας, κατά την δική του αντίληψη ή άλλων μη ειδικών επ΄ αυτού.
Ας δίνουμε αίμα τακτικά!  Μια φορά … δεν είναι αρκετό.
      Η τακτική εθελοντική αιμοδοσία διασφαλίζει την ποιότητα του αίματος που είναι προς μετάγγιση.
      Ας μην  ξεχνάμε πως, ανάμεσα στους αιμοδότες που έχουν ήδη την επίγνωση της προσφοράς προς τον άγνωστο συνάνθρωπο που πάσχει, μπορούμε να αναζητήσουμε, δότες πλάσματος, αιμοπεταλίων,  οργάνων σώματος και  μυελού των οστών.
      Προσφορές  που αγγίζουν τα βαθύτερα συναισθήματα  του ανθρώπου , για τη ζωή και το θάνατο.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                         
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ΗΣ Υ.ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ                              
Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ                                                                    
«ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 
   

Αγαπητή-έ  φίλη-ε,



       Στα πλαίσια της υποχρέωσής μας για την ευαισθητοποίηση του κοινού , όσον αφορά την αναγκαιότητα της προώθησης  της εθελοντικής αιμοδοσίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το εθνικό πρόβλημα της χώρας μας, της ανεπάρκειας αίματος.
      Η οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας σήμερα στην Ελλάδα, στηρίζεται στο θεσμό της εθελοντικής ,μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος. Το αίμα σαν κοινωνικό αγαθό πρέπει να προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, εθελοντικά ανεξάρτητα από πίεση. Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα, - τακτική, που ακολουθεί ο ένας στους δυο Έλληνες ακόμα και στις αρχές του 21ου αιώνα -  για να σωθεί ένας συγγενής ή φίλος  δε λύνει το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα κοστίζει, ψυχικά, κοινωνικά και οικονομικά. Δημιουργεί επίσης  αναστάτωση στο ρυθμό της ζωής , τόσο του αιμοδότη που προσφέρει αίμα κάτω από σωματική και ψυχολογική φόρτιση, αλλά και καλλιεργεί ανασφάλεια και αγωνία στον ασθενή που αναμένει το αίμα που έχει ανάγκη.
     Η ελπίδα για την επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας αίματος, είναι οι εθελοντές  αιμοδότες που με την τακτική τους αιμοδοσία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σταθερό απόθεμα αίματος στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας ώστε να καλύπτονται όλες οι προγραμματισμένες , αλλά και οι έκτακτες ανάγκες. Δυστυχώς οι Έλληνες δε διακρινόμαστε για την προνοητική μας σκέψη και απέχουμε απ΄ τα προβλήματα που συμβαίνουν γύρω μας, μέχρι την ώρα που θα αγγίξουν και μας. Βέβαια, σα λαός,  φημιζόμαστε για το παροιμιώδες μας φιλότιμο, που το έχουμε αποδείξει και θα το αποδεικνύουμε σε κάθε εθνική και εκτός των συνόρων, ατυχή συγκυρία.
     Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η  καλύτερη λύση είναι η πρόνοια για το μέλλον.
    Δεν αρμόζει όμως να εφησυχάζουμε σε τίποτα, όσον αφορά την αιμοδοσία, καθώς οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό απ΄ ότι η προσφορά αίματος. Ούτε πρέπει να επαναπαυόμαστε στους ίδιους πάντα αιμοδότες. Όπως η ανάγκη σε αίμα αφορά όλους τους ανθρώπους σχεδόν σε κάποια φάση της ζωής τους, έτσι και η προσφορά αίματος, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, πρέπει να είναι υποχρέωση όλων. Όποιοι ενστερνίζονται αυτό το μήνυμα και αιμοδοτούν προνοητικά, μπορούν να εφησυχάζουν για το άγνωστο μέλλον. Όσο για τους εθελοτυφλούντες, που αποφεύγουν την αιμοδοσία με κάποιο πρόσχημα κάθε φορά, ευχόμαστε όταν η ανάγκη σε αίμα χτυπήσει και την δική τους πόρτα, να μην είναι αργά για να αναβλέψουν και να αλλάξουν γνώμη και συμπεριφορά.
    Η προσφορά αίματος αποτελεί για τον καθένα, εκδήλωση κοινωνικού και ηθικού χρέους. Δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επιτακτικό καθήκον. Μια μονάδα αίμα είναι δώρο ζωής. Γνωρίζοντας ότι το αίμα που κυκλοφορεί στον οργανισμό μας, αναπαράγεται διαρκώς και ότι η πράξη της αιμοδοσίας όχι μόνο είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, αλλά και ωφέλιμη, τότε  μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη και εφικτή είναι η προσφορά μας, προς αυτόν που έχει ανάγκη.
   Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ανέρχονται στις 650.000 μονάδες περίπου , απαραίτητες για να καλύπτονται οι  χρόνιες και έκτακτες περιπτώσεις, πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, τροχαία ατυχήματα, γαστροραγίες, εγχειρήσεις καρδιάς και πολλά άλλα. Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα που χρειάζεται ο ασθενής. Η ποσότητα αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης κάθε φορά, είναι 450 ml απ΄τα 5-7 lt που διαθέτει ο οργανισμός του και αναπληρώνεται ταχύτατα μετά.την αιμοδοσία.
    Ο αιμοδότης δίνοντας αίμα σώζει ζωές. Αναπτύσει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης , της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης και παράλληλα διασφαλίζει τον εαυτό του και το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον για οποιαδήποτε αιμοληπτική του ανάγκη, χωρίς καμιά ταλαιπωρία την τελευταία στιγμή της ανάγκης. Την ίδια ώρα έχει την ευκαιρία να κάνει ιατρική εξέταση και ενδεχόμενα να δέχεται ιατρική συμβουλή. Μετά την αιμοληψία το αίμα του ελέγχεται για αφροδίσια νοσήματα, ηπατίτιδα Β και C , σύφιλη και ΑΙDS.
     Σας καλούμε λοιπόν, να δώσετε  το έμπρακτο παρόν σ΄ αυτή την ύψιστη ανθρωπιστική πράξη της αιμοδοσίας.                                           
         Θα χαρούμε  να σας καλωσορίσουμε από κοντά στην οικογένεια των αιμοδοτών.
Θυμηθείτε πως:       Δεν πρέπει κανείς να αποφεύγει την αιμοδοσία γιατί το αίμα που θα δώσει μπορεί να το  χρειαστεί ο ίδιος ή η οικογένειά του.
                    Κάθε συνάνθρωπο που περιμένει από μας, οφείλουμε
                          να τον θεωρούμε  ΄΄ ένα δικό μας άνθρωπο ΄΄.
            

                   Η αιμοδοσία είναι μια πρόνοια για το άγνωστο μέλλον.
                                                   





    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

              Τι είναι Σύλλογος;
              Τι κάνει ένας Σύλλογος;
              Αξίζει να υπάρχει ένας Σύλλογος;
              Πώς δημιουργείται ένας Σύλλογος;
              Πώς λειτουργεί ένας Σύλλογος;
              Τα παραπάνω είναι μερικά ερωτήματα, εύλογα που μπορεί να έχει κάποιος, για τους Συλλόγους.
Σε αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις-εξηγήσεις. Αφορμή γι΄αυτό, παίρνω από το γεγονός, ότι οι νέοι μας αποφεύγουν να ασχολούνται με την μικρότερη βαθμίδα της Δημοκρατίας, όπως είναι τα Σωματεία και οι Σύλλογοι. Θεωρούν λοιπόν φυσιολογικό, να ασχολούνται με αυτά μόνο οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, δηλαδή από 35-40 ετών και πάνω. Αυτό όμως είναι λάθος.
Διότι μόνο οι νέοι έχουν την ζωντάνια, τις φρέσκες ιδέες, τα γρήγορα αντανακλαστικά, κατέχουν τις νέες τεχνολογίες κοκ. 
            Τι είναι Σύλλογος; Σύλλογος είναι μια ομάδα πολιτών άνω των 25 με κοινούς στόχους, οράματα, επιδιώξεις, προβλήματα ή ακόμη και επάγγελμα ( Σωματεία). Ανάλογα τους σκοπούς που έχει καθένας  από αυτούς στο καταστατικό του,παίρνει και την ανάλογη ονομασία ( Πολιτιστικός, Κυνηγετικός, Φυσιολατρικός κοκ).
            Τι κάνει ένας Σύλλογος; Βασικά εκπληρώνει τους σκοπούς και τους στόχους του. Αυτοί μπορεί να είναι διατυπωμένοι εξ αρχής ή κατά την πορεία του στον χρόνο, με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο είναι το πιο κυρίαρχο όργανο.
             Αξίζει να υπάρχει ένας Σύλλογος; Βεβαίως και αξίζει να υπάρχει, για να μην πω ότι είναι απαραίτητος. Θα μου πείτε ότι όλα τα θέματα που επεξεργάζεται, στην ουσία θα πρέπει να τα επιλύει το Κράτος με τις υπηρεσίες του ή ο Δήμος. Σύμφωνοι, όμως ποίος είναι εκείνος που μπορεί να παρακολουθήσει με επάρκεια και λεπτομέρεια, τα θέλω ενός τόπου, όπως ο τοπικός Σύλλογος; κανείς. Ποίος θα αφουγκραστεί τα αιτήματα των κατοίκων ενός μικρού χωριού; κανείς. Ποίος θα συγκεντρώσει τους κατοίκους και θα τους φέρει κοντά; κανείς. Τώρα ειδικά που η τοπική αυτοδιοίκηση συγκεντρώνεται σε μεγάλους Δήμους, είναι απαραίτητη η λειτουργία των Συλλόγων.
             Πώς δημιουργείται ένας Σύλλογος; Δημιουργείται με την συλλογή τουλάχιστον 25 υπογραφών μελών, σύσταση καταστατικού και υποβολή του στο αρμόδιο Πρωτοδικείο για έγκριση.
               Πώς λειτουργεί ένας Σύλλογος; Λειτουργεί με τα αρμόδια όργανά του. Πρώτον το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γεν Γραμματέα, τον Ταμία και τα μέλη. Δεύτερον την Γενική Συνέλευση των μελών που είναι και το ανώτατο όργανο.
        Τέλος η έννοια της Συλλογικής προσπάθειας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικότητας ενός Συλλόγου. Δυστυχώς, προσπάθειες από μεμονωμένα άτομα δεν αποδίδουν. Εδώ οι νέοι, μαζί με τους παλαιότερους, μπορούν να παντρέψουν την δύναμη με την σοφία, την φρεσκάδα με την μεθοδικότητα και τις νέες γνώσεις με τις παλιές τις παραδοσιακές.
          Περιμένουμε λοιπόν και τους νέους, στις επόμενες εκδηλώσεις μας, προκειμένου να χαράξουμε μια νέα πορεία στα επερχόμενα βήματα των Συλλόγων.

J.P          





Τα Κοινωνικά θέματα του Αλαδινού !

                 Παρακαλούμε να ενημερώνετε τα μέλη του Συλλόγου, για όλα τα Κοινωνικά Θέματα που συμβαίνουν στο Αλαδινού, προκειμένου να ενημερώνεται η στήλη, όπως γάμους, βαπτίσεις, θανάτους, εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, στρατό κλπ. Ο ευκολότερος τρόπος είναι μέσω email στο ioannispip@gmail.com.


                       Κατάταξη στο Στρατό Ξηράς.
          Στον Στρατό Ξηράς και συγκεκριμένα στο ΣΤ΄Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο κατατάχθηκαν, δύο νεαροί του χωριού μας. Συγκεκριμένα, τα εξαδέλφια Παναγιώτης Πιπεργιάς και Μιχαήλ Τζιώτης, παρουσιάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2010.
 Τους ευχόμαστε " Καλή θητεία ".


                                                           J.P